Mitä kynttiläni ajattelee minusta?

Joka vuosi, sitten vuoden 2001, olen ajanut itseni hermoromahduksen partaalle joulukalenterin nimissä. Kyseessä on siis perinne, jonka aloitin eräänä harmaanmustana, lumettomana talvena kun joulun kaupallisuus alkoi ahdistaa ja koko tapahtuma tuntui niin vieraalta omassa elämässäni. Liekö syynä ollut se, että olin vasta parikymppinen ja rakentamassa omaa kotiani tai ehkä se joulu oli silloin erityisen penseä. Kuitenkin päätin ottaa ohjat omiin käsiini ja rakentaa nettiin oman joulukalenterin, kun en silloin vielä onnistunut löytämään koko internetistä sellaista. 

Myönnettäköön, vuonna 2001 internetissä ei oikein ollut mitään muuta kuin Hotmail, Yahoo ja Ask Jeeves, eikä Jeeves ei löytänyt minulle joulumieltä. Mokoma ukkeli. Ei ihmekään, ettei tätä ole sen jälkeen nähty.

Nyt Joukaelunteri (joksi sen tuolloin nimesin koska kyseessä ei ollut mikä tahansa joulukalenteri vaan jotain aivan muuta) täyttää jo 17 vuotta. Se on viime vuosina toiminut hiukan epävarmasti, joinakin vuosina jäänyt jopa ihan kesken, mutta siitä huolimatta sillä on oma uskollinen fanikuntansa. Vuosien saatossa Joukaelunteri on ollut tarinaa, niksejä, sarjakuvaa, suklaakalenteritestejä ja kaikenlaista siltä väliltä, mutta ensimmäistä kertaa koskaan se tulee olemaan ääntä.

Joukaelunteri on aina pyrkinyt yhteen ja ainoaan lopputulokseen: sen tavoite on nostaa ihmisissä sitä joulumieltä, jonka he tunnistavat lapsuudestaan. Sen tavoitteena on irrottaa luukun avaaja omasta elämästään ja asettaa hänet johonkin lempeään, puhuttelevaan paikkaan jossa taika on tavanomaista. Kalenterin tarkoitus on tarjoilla jotain jokaiselle, niin aikuisille kuin lapsillekin ja antaa varsinkin perheille oma yhteinen, jouluisa ja hykerryttävän ihastuttava juttu. 

Tänä vuonna Joukaelunteri kertoo tarinan perheestä, joka odottaa joulua mutta vaikka kuinka alunperin halusin, se ei tule olemaan perinteinen kerrottu tarina juonenkäänteineen, sadullisine elementteineen ja hersyvine dialogeineen. Se tulee olemaan tarina perheestä perhettä ympäröivien esineiden, käsitteiden ja teemojen silmin.

Tänä vuonna Joukaelunteri vastaa kysymykseen: Mitä kynttiläni ajattelee minusta?

Huomenna on joulukuun ensimmäinen päivä, valmistaudu avaamaan se ensimmäinen luukku.

Odotellessasi voit lukea vanhoja Joukaelunterissa julkaistuja sarjakuvia.