ART & LIFE

View Original

Miksi sinunkin tulisi rakastaa trollia

Juttu on julkaistu 14.08.2015 Aller Median asiantuntijaportaalissa Wau.fi. 
Kirjoittanut Saga Raippalinna

Yhteisön moderoinnissa olennaisena osana on tunnistaa trollit. Trolli voi parhaimmillaan tuoda keskusteluun paljon arvokkaita lisäsävyjä, ja käsittelemällä trollauksia oikein moderaattori voi toimia yhteisön parhaaksi myös heidän kauttaan. 

Miten trolli tulisi kohdata oikein, ja miten trollausta voi hyödyntää yhteisön parhaaksi?

Yksi suurimmista kiistan aiheista keskusteluissa on viestien poisto tai poistamattomuus. Moderaattorien tekemät päätökset tuntuvat joskus käyttäjistä käsittämättömiltä ja kohtuuttomilta, oli kyse kummasta toimenpiteestä tahansa. Miksi tuo viesti sai jäädä, miksi minun viestini poistettiin, miksi tätä ei ole jo poistettu?

Moderaattori valvoo palvelua sääntöjen ja lain määrittämällä tavalla. Suomessa oleellisin lainkohta on sananvapaus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että viesti on voitava kirjoittaa palveluun vapaasti. Tähän kun vielä lisää muita Suomessa tunnustettuja yksilönvapauksia, kuten mielipiteenvapauden ja yhdenvertaisuuden, velvoittavat nämä yhdessä yhteisön moderaattoreita varmistamaan, että heillä on perusteltu oikeus poistaa viesti palvelusta. Moderaattoreilla ei ole tarvetta ottaa keskustelussa kenenkään puolta, heidän tehtävänään on valvoa, että palvelun sääntöjä noudatetaan.

Tähän pohjustukseen tuo mukavan lisäsävyn internetissä hyvin yleinen ilmiö: trollit. Trollit ovat toisin sanoen keskusteluprovokaattoreita eli ihmisiä, jotka haluavat haastaa keskustelijoita ja toisin kuin yleisesti luullaan, trolleja on monta eri tyyppiä. On trolleja, jotka eivät välitä itse keskustelun aiheesta vaan heittävät jutun täysin vitsiksi rajusti liioitellen ja usein ajaen keskustelukumppaninsa raivon partaalle, ja sitten on trolleja, jotka ovat aidosti kiinnostuneita keskustelun aiheesta. Keskustelun kiihtyessä nämä trollit saattavat esimerkiksi huvittua toisen henkilön tunteenpurkauksista, ja sen vuoksi lietsoa kiihkeää keskustelua lisää.

Trolleja on jokaisessa ikäryhmässä, palkkaluokassa ja maanosassa. Jokainen osaa hermostuttaa kanssakumppaninsa, sekä nauttia siitä. Voi olla, että kyseessä on psykopaattisia piirteitä omaava yksilö tai narsisti, kuten toisinaan on uutisoitu, mutta on suoraan sanottuna virhe niputtaa ja trivialisoida tämä keskustelutyyli jonkin yleisnimikkeen alle. Trolleja on ollut aina; jokainen tuntee lähipiirissään jonkun reaktioita kalastavan vitsiniekan, ja nyt nämä vitsiniekat ovat siirtyneet nettiin muiden mukana.

Trollit ovat vielä toistaiseksi demonisoitu joksikin pelättäväksi ryhmäksi, vaikka heillä on yhteisössä myös hyvin vahva rooli niin keskustelun sytyttämisessä kuin mediakriittisyyden opettamisessa. Trollit pitävät meidät varpaillamme, harjoittavat hoksottimia ja saavat meidät tunnistamaan keskusteluissa eri sävyjä. Vaikka trollit henkilöityvät valheellisina keskustelijoina, on heillä ilmiömäinen taito tarvittaessa selvittää totuus keskustelussa.

Asiattomien ja sääntöjen vastaisten viestien poistaminen on arvokasta, mutta vapaasti soljuva keskustelu on vielä arvokkaampaa. Yhteisö ei elä, jos se pakotetaan johonkin muottiin, vaan se kaipaa kaikenlaisia keskustelijoita ja varsinkin trolleja, jotka parhaimmillaan pitävät värikästä keskustelua yllä. Yhteisö elää kommenteista sekä keskustelusta ja kaipaa kaikenlaisia ihmisiä ollakseen mielenkiintoinen ja kutsuva. Ihmisten valikoiminen toisten yli toimii lopulta yhteisön perusajatusta vastaan ja poissulkee tarpeettomasti joukostaan aivan tavallisia suomalaisia.