Meissä kaikissa asuu kovapintainen kriitikko

"Aina kun mä piirrän se menee pilalle" sanoo pöydän päässä istuva viisivuotias ja piirtää punaisella puuvärillä paperille upean ilmeikästä tikku-ukkoa. Korviini särähtää tuollainen toteamus, se on kuin suora lainaus omasta sisäisestä dialogistani joka estää minua tekemästä käytännössä mitään. Muovailuvahaankaan en osaa koskea, palloa pyörittää kun korvissa humisee paine odotuksista. 

"Älä sano noin. Piirtäminen ei ole sitä että kopioi jotain joka jo on. Piirtäminen on sitä, että ottaa kynän, painaa sen paperiin ja vetää viivan. Se ei ole mitään sen enempää tai vähempää. Sen ei tarvitse olla mitään isompaa tai upeampaa, itse asiassa piirtäminen on erityisesti sitä ettei tee mitään. Vetää vaan viivoja."

Tämän olen sanonut monta kertaa niin lapselleni kuin itsellenikin. Ei sinun tarvitse osata, ei sinun tarvitse olla upea. Sinun ei pidä olla kuten muut koska muut ovat jo muita. Sinä olet sinä, teet omaa uniikkia kuvaasi omalla uniikilla näkökulmallasi. Sinun virheesi ovat uniikkeja, ne ovat reaktioita siihen sisäiseen tunteeseen joka saa piirtämään, ne ovat mielesi hengenvetoja, sydämesi hypähtelyitä, ihon värähtelyjä. 

"Tässä on Superman, se on äitille. Miten se kirjoitetaan?"

"Tässä on Superman, se on äitille. Miten se kirjoitetaan?"

Ei sinun tarvitse osata, ei sinun tarvitse olla upea. Sinun ei pidä olla kuten muut koska muut ovat jo muita. Sinä olet sinä, teet omaa uniikkia kuvaasi omalla uniikilla näkökulmallasi. Sinun virheesi ovat uniikkeja, ne ovat reaktioita siihen sisäiseen tunteeseen joka saa piirtämään, ne ovat mielesi hengenvetoja, sydämesi hypähtelyitä, ihon värähtelyjä. 
— Saga

Piirrä piirtämisen vuoksi, piirrä silmät kiinni. Älä mieti sitä miten päin kynä on, missä paperin reuna sijaitsee, sotketko jotakin. Piirrä tunteella, maalaa mielikuvilla, ilmaise huokauksilla. 

Maailma on jo täynnä asioita jotka joku on tehnyt, kokemuksia jotka on koettu. Se kaipaa vaihtelua, uusia ajatuksia, uusia näkökulmia, vahvoja tuoreita tunteita. 

Älä piirrä itsellesi, älä piirrä muille. Älä piirrä paperin rajoitteissa, älä sen yli. 

Piirrä vaan. 

Anna mennä vapaasti ja sitten kun tuntuu, voit avata silmäsi ja nähdä, kuka sinä olet.