Lakkaa uskomasta, että elämä muuttuu pelkällä tahdolla

"Se on vaan tahdonvoimasta kiinni", sanotaan. Eikä ole. Ei ole.

Kukaan ei voi muuttaa elämäänsä pelkällä tahdonvoimalla, kukaan ei voi lakata harmaantumasta pelkällä tahdonvoimalla, halvaantunut ihminen ei saa liikuntakykyään takaisin tahdonvoimalla eikä kukaan voi muuttaa mitään niin perustavanlaatuista kuin koko arkensa sisältöä, kehonsa muotoa ja ulkonäköä tai tapojaan, tarpeitaan ja unelmiaan pelkällä tahdonvoimalla.

Otetaan vaikka esimerkiksi talon rakentaminen. Jos päätät rakentaa sellaisen, sinun on tahdottava sitoutua kaikkeen mitä se vaatii. Tahdosta riippumatta sinun on tutkittava mille alustalle talon voit rakentaa, millaisen talon se kantaa ja mitä taloon voi tehdä jotta se pysyy pystyssä. Sinun on vahvistettava maata, kaivettava sitä, kannettava sitä pois ennen kuin voit edes miettiä ensimmäisen kiven kantamista paikoilleen. 

Sinun on tutkittava materiaaleja, opiskeltava niiden ominaisuuksia ja niiden käyttömahdollisuuksia, suunniteltava ja laskettava pitoisuuksia, määriä, mittoja ennen kuin voit edes päättää minkälaista taloa rakennetaan. Sinun on opittava tekemään perusta ja kannettava kaikki materiaalit paikalle. Sinun tulee rakentaa materiaaleista sopivat elementit, jotka sitten asettelet aiemmin suunniteltujen mittojen ja määreiden mukaisesti, mietittävä etukäteen ovien ja ikkunoiden paikat, sähköt, vedet, kantavat seinät ja tulevat kulkureitit. 

firewood-918930_1920.jpg

Työtä on tehtävä kaikenlaisissa säissä, on laskettava varaa sateisille päiville, kuivumiselle ja kuivattamiselle. On ajoitettava rakentaminen vuodenaikoihin sopivaksi ja laskettava budjettia. On elettävä perheen parissa samalla, kun kantaa seinien osia paikoilleen. On jätettävä tilaa tulevaisuuden asennustöille, valvottava virheitä ja jatkuvasti analysoitava mahdollisia virhearvioita. 

On purettava jo tehtyä työtä, siivottava pois tarpeettomia materiaaleja, lyötävä miljoonia nauloja, ruuveja ja muttereita. On tiedettävä, milloin naula korvataan ruuvilla ja kuinka pitkiä naulojen, ruuvien tai muttereiden pitää olla. On osattava ennakoida talon kesto vuodenaikojen, lämmityksen ja elämisen vaatimat verot rakenteille vuosikymmeniä eteenpäin, on tiedettävä mistä eristää miten paljon ja millä tavalla järjestää tuuletusta. 

On suunniteltava katto, tarkistettava puutavaran kunto, hoidettava jo rakennettua perustaa ja kantaa kiviä, puuta, sekoitettava betonia, kivien koko ja materiaali sekä pihan salaojitus. 

Kun talon runko on valmis ollaan vasta puolivälissä, nimittäin sitten rakennetaan seinät, seinien pinnat, vertailtava liimat ja tapettipaperit keskenään. On mitattava onko seinät suorassa, ikkunat tasaiset ja tukeva kehikko jota vahvistaa. Joka ikiseen nurkkaan, seinänvierustaan ja katonkulmaan on mietittävä listoja, boordeja, maalityyppejä, värejä. On mietittävä ilmankulkua, ilmastoinnin tarvetta, tuuletusta, värejä, huoneen muotoa ja oviaukkojen kokoa. On päätettävä minkälaiset ovet taloon tulee, kuinka paksuja niiden pitää olla ja minkälaisesta materiaalista. Vai laittaisimmeko sittenkin ovikaaria? Päätökset on tehtävä ja niihin on sitouduttava, tämä se tulee olemaan lopullisesti. 

Kukaan ei voi muuttaa elämäänsä pelkällä tahdonvoimalla, kukaan ei voi lakata harmaantumasta pelkällä tahdonvoimalla, halvaantunut ihminen ei saa liikuntakykyään takaisin tahdonvoimalla eikä kukaan voi muuttaa mitään niin perustavanlaatuista kuin koko arkensa sisältöä, kehonsa muotoa ja ulkonäköä tai tapojaan, tarpeitaan ja unelmiaan pelkällä tahdonvoimalla.
— Saga

On mietittävä kuka siinä asuu, miten lastenhuone sijoitetaan keittiöön nähden, miten huoneissa liikutaan. On mietittävä mahdollista sisustusta ja huonekalujen yleisiä mittoja, päätettävä tuleeko kuinka monta ulko-ovea ja minkälaiset lukot laitetaan. On mietittävä ikkunalasin paksuus, minne päin ikkunoista näkyy, miten korkealle ne asetetaan, minkälaiset karmit niihin tulee. On ripustettava verhotankoja, koukkuja, naulakoita, hyllyjä, on pohdittava minkälaiselle pytylle ihminen istuu mieluiten ja vedetäänkö se nupista, napista vai seinälaatasta. 

On kaakeloitava, tiivistettävä ja kosteusvarmistettava kylpytilat, asetettava sauna paikkaan jossa se aiheuttaa vähiten rakennevaurioita mutta on silti mukava käyttää, on senttimitan kanssa mietittävä lauteiden mitta, leveys ja korkeus. On valittava kiuas, pohdittava pukeutumistilat, otettava huomioon lattian liukkaus. On mietittävä minkälainen lattia talossa on, kun siinä kulkee erilaisia varpaita, on lyötävä paikoilleen kynnyksiä ja sovitettava parketti ilman rakoja. 

Kaiken tämän jälkeen talo sisustetaan, kannetaan sisään kalusteet ja mietitään miten ne asetellaan, pistetään telkkari siihen missä on pistoke ja kiroillaan kun ei tultu ajatelleeksi toisen asentamista. Ripustetaan lamput, kunhan on ensin mietitty minkälaiset sopii huoneeseen parhaiten ja laskettu budjetista paljonko niille voi uhrata. Kannetaan sisään sängyt, sohvat, pöydät tuolit, kymmeniä lasiastioita, muovitörppöjä, koriste-esineitä, mattoja, ripustetaan verhot ja ostetaan lamppuja lamppuihin. 

key-96233_1920.jpg

Sanotaan, että talonrakennus on perheelle raskasta ja vaikeaa aikaa. Se lähtee yhtä lailla tahdonvoimalla: "haluan tätä joten siksi teen tämän". Tosiasiassa tahdonvoimalla ei saada aikaan mitään, sen puute ei tuhoa mitään. On hulluutta väittää että ihminen pystyisi muuttamaan elämässä kaiken pelkästään tahtomalla niin. 

Meidät on jollain ilveellä saatu uskomaan, että tahdonvoima on ainoa, mitä tarvitaan laihtumiseen. Se ei ole totta, ei sitten millään tasolla. Tahdonvoima ei rakenna uusia ruokailutottumuksia, kanna kasseja kaupasta, käy töissä ja hoida perhettä kunnes rehkitään lenkillä. Tahdonvoima ei polta rasvaa, ei nosta sykettä eikä kuluta energiaa.

Sinun tulee sitoutua muutokseen loppuelämälläsi, budjetoida siihen voimavarojasi ja pitää huolta, että olet rakentaessasi levännyt, hyvin syönyt sekä viettänyt aikaasi perheen kanssa.
— Saga

Jos haluat muuttaa elämäsi, on sinun rakennettava talo ja se tulee olemaan raskasta ja se tulee olemaan rumaa ja vaikeaa ja vaativaa aikaa. Sinun pitää käyttää paljon energiaa pelkkään suunnitteluun, järjestelyyn ja toteuttamiseen ja ennen kaikkea sinun tulee tehdä sitä niillä ehdoilla, säännöillä ja vaatimuksilla jotka vaaditaan keneltä tahansa, joka rakentaa elämänsä taloa. Sinun tulee sitoutua muutokseen loppuelämälläsi, budjetoida siihen voimavarojasi ja pitää huolta, että olet rakentaessasi levännyt, hyvin syönyt sekä viettänyt aikaasi perheen kanssa.

Lakkaa uskomasta, että elämänmuutos on pelkästä tahdosta kiinni. Se on valetta. Se vaatii ihmiseltä paljon enemmän kuin tahdon omistaa itse rakennettu talo. Lakkaa kertomasta itsellesi että talo rakentuu itsestään jos vain viitsit tehdä sen. Ymmärrä se miten massiivisen määrän työtä, pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista valmistuminen vaatii. Ole itsellesi armollinen ja rakenna talosi itseäsi varten, ei pelkästään siksi että olet aina haaveillut vihreistä seinistä ristikkoikkunalla, jota koristaa siniruudulliset verhot.

Rakenna talosi tulevaisuutta, perhettäsi ja hyvinvointiasi varten sekä pitkää ikää suunnitellen, sillä jos et sitä tee jää sinulle jäljelle ainoastaan rakentamasi haavekuva: Unelmiesi talo, joka hädin tuskin pysyy pystyssä.