Omakuva, valokuva, rumuuden vaara

Lähdin eilen Helsingin keskustaan kuvattavaksi lehtiartikkelia varten. Olen turvoksissa, pienessä kuumeessa enkä ole pieni, sievä tai vyötäröllinen. Selviän tästä äärimmäisestä nöyryytyksestä seuraavien muistisääntöjen avulla:

1) Tavoittele lopputuloksena ihan kivaa upean sijaan.
2) Kukaan ei tule näkemään sinua yhtä rumana kuin sinä itse, olet siis aina kauniimpi kuin ensireaktiosi.
3) Huono kuva syntyy jännityksestä ja kuvaajan taidosta. Yhtä lehtien mallikuvaa varten otetaan muutama sata versiota.
4) Eläväisestä ihmisestä on hankala saada toimivaa kuvaa.
5) Vaikka kuva olisi maailman kamalin, vaikka se olisi rumin kuva koskaan ihmisen historiassa, niin mitä sitten? Se kuvan rumuus ei tee ihmisestä rumaa eikä se ihmisen rumuus ole kiinni siitä kuvasta.

Rumuus on jotain, joka syntyy epätodellisesta haavekuvasta, oman kehon vihasta ja epärealistisista ajatuksista. Se on haavekuva myös niille jotka sitä markkinoi, joka ikinen kuva lehdissä on lavastettu, suunniteltu, muokattu ja tietokoneella käsitelty. Yksi syy miksi lihavuus koetaan rumana on se että me ihmiskuntana olemme sallineet joidenkin väittää näin.

Totuus on, että rumaa sinussa on ainoastaan se itseviha. Se syyllisyys, häpeä ja paheksunta näkyy noissa kuvissa sinä rumuutena jota inhoat. Sinussa ei ole vikaa, mutta onnettomuus näkyy kuvissa jännityksenä ja vaivaantumisena.

Monesti epäonnistuneen kuvan tuoma ajatus vesilinjalla itsensä kuihduttamisesta, syömättä jättämisestä ja näin sen myötä laihtumisesta on saman kehän kiertämistä. Usko anoreksiasta lihonnutta, se ylläpitää sitä vanhaa kaavaa. Jos haluat oikeasti muuttaa elämäsi, tee se järkevästi. Jos olet menneisyydessä aina syytellyt itseäsi, ruoskinut asioista, kritisoinut, hävennyt, rankaissut, kurittanut ja se ei ole toiminut, niin millä todennäköisyydellä se toimii nytkään? Millä todennäköisyydellä tulet olemaan laihempi jos teet vaan vielä ankaramman dieetin?

Ainoa tapa jolla voit rikkoa olemassaolevan kierteen on tehdä kaikki päinvastoin. Päästä irti. Vapauta itsesi.

Rakasta itseäsi.
Syö runsaasti ja monipuolisesti.
Aktivoidu.
Rentoudu.
Hengitä.

Piakkoin julkaistaan lehtijuttu, jossa esiinnyn itsenäni, kaikkine kiloineni, iloineni ja suruineni. Se juttu kertoo ammatistani, joka on moderoida keskusteluja ja varmasti joku neropatti huomaa, että olen ylipainoinen. Herranjesta, että onkin tarkka huomio.