Kaikki ansaitsevat lempeyttä

Kirjoitin taannoin Helsingin Sanomien mielipidepalstalle vastauksen Pippa Laukan suhteellisen yksipuoliseen näkemykseen ja perustelin miksi tällä hetkellä lääkäreiden spontaani lihavuusneuvonta on enemmän haitallista kuin hyödyksi. Kirjoituksia tuli muitakin ja viimeisin aiheeseen liittyen on Pertti Mustajoen kirjoitus lääkäreiden velvollisuudesta hoitaa koko ihmistä.

Vastasin Mustajoelle pidemmin Hesarin mielipidepalstalle, julkaisevat jos julkaisevat mutta käytännössä väitän ettei kukaan halua hoitoa vähemmän, vaan paremman mahdollisuuden saada sitä ja oikeassa muodossa. Lihavuutta ei hoideta syyllistämällä ihmisiä hengiltä tai istuttamalla ihmisiä sydänlaitteisiin ja sokerirasituksiin saati sitten lähettämällä heidät dieettilinjastoon ja urheilemaan ilman opastusta, vaan sitä hoidetaan ottamalla lempeästi kädestä kiinni ja poistamalla terveyden esteitä yksi kerrallaan.

Tästä keskustelusta voisi saada sen käsityksen että olemme saman asian eri puolilla mutta itse asiassa minun nähdäkseni Pertti Mustajoki on tehnyt tätä työtä kauemmin kuin minä. Hän on lempeän kohtaamisen, ihmisten itsemyötätunnon ja taakan helpottamisen asialla. Jos pitäisi nimetä Suomen merkittävimpiä lääketieteen saralla toimivia henkilöitä, nimeäisin Mustajoen yhtenä niistä. Asenteet kuitenkin muuttuvat hitaasti eikä ihmisten tulkintaa, sosiaalista lukemista ja empaattista viestintää sisäistetä noin vain, siksi vielä toistaiseksi meillä on yksittäisiä alan superstaroja, mutta onneksi tämä on jo muuttumassa.

(Minulla on muuten hirvittävä pelko että kirjoitan ihmisten nimet väärin joten jos näin käy, antakaa se minulle anteeksi ja huomauttakaa että voin korjata virheeni.)

caringtreatment.jpg


Tämäntapaista luonnostelin Helsingin Sanomiin vastaukseksi:

"Pertti Mustajoki kirjoitti viisaasti mielipidekirjoituksessaan 30.7. lääkäreiden roolista sekä velvollisuuksista terveyden ylläpitoon. Kirjoitus oli viimeisin kannanotto vastauksena Pippa Laukan (26.7.) laukaisemaan kehopositiivisuuskeskusteluun, joka on aina Mustajoen kirjoitukseen asti mennyt vahvasti vastakkainasettelun linjalla. Itse kirjoitin mielipiteeni niiden ihmisten näkökulmasta jotka ovat kokeneet lääkäreiden kohdelleen väärin tai ennakkoluuloisesti ja alleviivasin kohtaamisen tärkeyttä. Kirjoitukseni herätti paljon keskustelua, monet kiittivät että annoin heidän kokemuksilleen äänen, ärtyneimmät vaativat kaikkia lihavia laihduttamaan ja osa ihmetteli miksi vaadin ettei lihaville saisi antaa hoitoa.

Kyse ei ollut kuitenkaan siitä, minä kirjoitin tavasta ottaa asiat puheeksi. Lääkäri saattaa epähuomiossa töksäyttää hoitotilanteessa jotain mutta lihavalle ihmiselle tämä moninkertaistuu. Lihava ihminen kohtaa paljon inhoa ja töksäyttelyä sekä oppii puhumaan samoin itselleen. Sellaisen arkipäivän keskellä elävä kaipaa kipeästi apua monessa asiassa ja kaiken ytimessä on lempeys ja uudenlaisen dialogin opetteleminen; niin yhteiskunnallisella, hoito- kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Oman kirjoitukseni tausta-ajatuksena oli, että tällä hetkellä kun apua on tarjottu aktiivisesti, sitä ei ole kuitenkaan ollut saatavilla neuvoja enempää. Loppujen lopuksi ihmisten toiveet paremmasta huomisesta ovat suurelta osin vaihtuneet pettymyksiin ja yksin suoritettuihin ihmedieetteihin.

Suomi on täynnä upeita ja ammattitaitoisia lääketieteen asiantuntijoita joiden osaaminen on aina tarjoamisen arvoista. Kehopositiivisuusaktivistit sekä muut tilanteen muuttamiseen sitoutuneet haluavat muuttaa tämän, me haluamme että jokainen itseinhossa elävä saa tarvitsemaansa apua, pystyy nauttimaan elämästään tällä hetkellä ja seisomaan yhteiskuvissa kasvavien lastensa kanssa sekä elää ystävien keskellä ansaitsemansa tukiverkko rinnallaan.

On upeaa nähdä miten tämäkin keskustelu on siirtynyt pois siitä kilojen tuijottelusta ja tarttuu oleellisiin kysymyksiin ihmisistä, heidän peloistaan sekä ratkaisuista jotka tulevat lopulta pelastamaan heidän loppuelämänsä siitä huolimatta minkä kokoisia tai näköisiä he ovatkaan.

Jokainen ansaitsee hyvän ja lempeän elämän."

Tähän lopuksi voisin todeta että tästä on hyvä jatkaa keskustelua. Ei puhuta siitä miltä joku näyttää vaan miltä hänestä tuntuu. Haastan mukaan jokaisen joka haluaa osallistua ja tehdä Suomesta terveemmän. Me voimme aloittaa jo sillä, että kun puhumme lihavista, puhumme ajattelevista ja tuntevista ihmisistä.