Mikä tarkalleen on mielipide?

Meistä jokainen on ollut osana keskustelua, jossa käytetään sanoja "no tää on vaan mun mielipide", "mulla on sananvapaus" ja "ei mielipiteistä tule loukkaantua". Nämä ovat keskusteluissa niitä väitettävästi hyviä argumentteja, jotka vastakumppani hyväksyy vaikka ei tarvitsisi.

Oikeasti näillä argumenteilla ei ole niin minkään sortin pohjaa.

No tää on vaan mun mielipide

Mielipide määritellään sivistyssanakirjassa käsitteeksi tai näkemykseksi jostakin. Se on siis sana, joka kuvaa sitä minkälaisen käsityksen olet saanut jostakin asiasta. Mielipide, kuten käsityksetkin, ovat läsnä siinä ajassa ja paikassa missä ne sijaitsevat. Voit siis olla jotain mieltä vaikkapa grillimakkarasta mutta myöhemmin muuttaa käsitystäsi uusien kokemusten myötä. Mielipide voi muuttua ja usein muuttuukin tilanteen kehittyessä.

static1.squarespace.com.png

Fakta on, että tää on mun mielipide
eikä se siitä muutu

Fakta on tosiasia, varma juttu. Useimmiten faktoiksi keskustelussa mielletään tieteen tutkimat faktat, jotka ovat tosia ja muuttumattomia kunnes löydetään todisteita jotka osoittavat toisin. Vaikka faktatkin muuttuvat tilanteen kehittyessä, niitä voidaan luonnehtia muuttumattomiksi. Fakta siis on ja pysyy. Tähän lausahdukseen liittyen se on fakta, että ihmisellä on mielipide mutta mielipide itsessään ei ole fakta. Kuten aiemmin todettiin, molemmat voivat muuttua, mutta ehkä ei fakta niinkään koska meillä tulee aina olemaan mielipiteitä.

Voin sanoa näin koska mulla on sananvapaus

Tämä onkin useimmiten juttu jonka ihmiset käsittävät väärin. Sananvapaus luonnehditaan laissa näin: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. "

Jokaisella on siis vapaus ilmaista itseään ilman ennakkosensuuria. Näin ollen sananvapaus kieltää ketään etukäteen rajoittamasta toisen oikeutta puhua. Sananvapaus koskee sitä hetkeä kun avaat suusi ja vedät henkeä, se on täyttynyt sillä hetkellä kun puhe soljuu kielen päältä. 

Sananvapaus antaa sinulle kommenttikentän, johon kirjoittaa mutta ei vapauta sinua vastuusta liittyen kirjoittamiisi asioihin.

static2.png

Olet aina vastuussa siitä mitä sanot,
huolimatta mielipiteestä tai sananvapaudesta.

Sananvapaus ei sinua vapauta vastuusta, eikä myöskään mielipide, sillä kaikkeen mitä ilmaisemme pätee muut perustuslailliset velvollisuudet ja oikeudet kuten esimerkiksi uskonnonvapaus, yksityisyyssuoja, oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Voit olla mitä mieltä tahansa, mutta mielipiteesi ilmaisu ei saa rikkoa muiden oikeuksia, lakia, sivuston käyttöehtoja tai yleisesti sovittuja sääntöjä kuten esimerkiksi käytössääntöjä. 

Mut mä oon aina ollu suora puhumaan

Suora puhe on keskustelussa usein synonyymi töksäyttelylle ja laiskalle kommunikaatiolle. Kirjoittaja ei ole ajatellut sitä, mitä hänen sanansa merkitsevät niiden vastaanottajalle vaan ainoastaan ilmaissut itseään ja sitten ihmettelee puheensa aikaansaamaa reaktiota. On olemassa ihmisiä, jotka ovat tyypillisesti niitä suoraansanojia; näitä ovat esimerkiksi sellaiset joilla on empatian suhteen hankaluuksia, jotka ovat hajamielisiä ja lipsauttelevat sammakoita tai muuten kokevat suurta tarvetta nostaa vaikeitakin asioita esiin. 

Nämä tosielämän suoraan puhujat eivät kuitenkaan pyri olemaan suoria, he ovat sitä huomaamattaan. He osaavat pyytää anteeksi, jos saavat palautetta suorapuheisuudestaan ja he pyrkivät toimimaan paremmin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Suorapuheisuutta ei ole se, että kuittaa muiden pahastumisen omana erikoislupanaan laukoa totuuksia. 

Kuka nyt mielipiteestä ottaa itteensä?

Itse asiassa kaikki. Mielipide ei ole mikään maaginen totuus, jota ei saa ottaa huomioon. Se on sinun näkemyksesi maailmasta ja kokemuksesi siitä. Se on jotain, jonka lasket muiden päälle ja jos se sattuu olemaan takamuksesi, niin kyllä se ihminen älähtää jonka päälle istut. Mielipiteestä voi, saa ja tuleekin pahastua, jos se on sellainen joka tuottaa negatiivisen tunteen. Silloin sen julkituomista voi pyytää anteeksi. 

static3.png

Mielipide ei ole mikään sellainen asia,
joka on pakko tuoda julki kysymättä.

Mielipide ei vapauta sinua käyttäytymästä hyvin ja kunnioittavasti, se ei anna sinulle erityisoikeutta olla ikävä tai leimaava, eikä se varsinkaan anna sinulle oikeutta sanoa mitä tahansa. 

Keskustelut eivät koskaan ole suoraviivaisia kokemuksia, kuitenkin viisas keskustelu vaatii kaksi ihmistä, jotka ovat valmiita kuuntelemaan itseään ja toista. Hyvä keskustelija ei myöskään loukkaannu siitä, että joku kokee sanotun asian loukkaavaksi. 

Viisas ihminen tietää ettei anteeksipyyntö ole heikkouden, vaan voiman merkki.