Kesäreissulla Tanskassa, Hotel Legoland

Tänä keväänä päätimme matkustaa muuallekin kuin Tukholmaan ja varasimme jo hyvissä ajoin suorat lennot Helsinki-Vantaalta Billundiin, Legojen luvattuun maahan. Meille oli varattuna Lego Friends -teemainen huone, kahden päivän liput Legolandiin ja eläintarha-safari viimeiselle matkapäivälle. Tarkoitus oli viettää neljä päivää yhteistä huliviliaikaa, polttaa vähän naperoenergiaa ja startata kesäloma tyylillä.

2018-06-21 15.27.25.jpg

Odotukseni itse lomasta ja sen kohteesta olivat suhteellisen pienet, vaikkakin tiesin että hauska huvipuistoreissu olisi edessä. Legoland on ollut aina ihmisten puheissa kehuttu ja suorat lennot kertovat suosiosta, mutta en silti olisi voinut kuvitellakaan mitä se tarkoitti paikan päällä. Legoland on käsite, joka kirkastuu vasta paikan päällä, sen monipuolisuus valkenee yllätys toisensa jälkeen eikä ole tavatonta että loppujen lopuksi aikuiset ovat Legojen monikäyttöisyydestä yhtä hämmästyneitä kuin lapset. Minun odotukseni koostuivat enemmän erikokoisista peloista liittyen säähän, käytännöllisyyteen, välimatkoihin, hälinään ja ihmismäärään. Onneksi kuitenkin Tanskan kesä on kummallisella tavalla yhtäaikaa lämmin kuin kylmäkin eikä mikään peloistani ollut tarpeellinen tai tarpeeton. Meitä odotti perillä off-season puisto jossa oli paljon vierailijoita mutta lyhyet jonot, aurinkoinen sää takkia suosivalla tuulella ja järkyttävän suuret jäätelöt ilman yhtäkään lokkia. 

Retki alkoi aamukahdeksan lennolla, mutta koska kentällä tulee olla jo kaksi tuntia ennen lentoa ja matka kentälle kestää, meillä herätyskello soi jo neljän aikaan yöllä. Viisivuotiasta sai hiukan tökkiä ennen kuin tämä muisti ettei tänä yönä nukuta miten tahtoo, mutta kunhan moottori oli hurahtanut käyntiin, tämä kiisi vauhdilla etuovelle, jonne perhe kantoi puolityhjiä matkalaukkuja. Onhan se nyt siis selvää, että jos Lego-perhe lähtee Lego-lomalle, myös matkalaukkuihin jätetään Lego-tilaa. Siitä vaan koko kööri taksiin ja menoksi. 

hotellegoland.jpg

Lento Billundiin oli verrattain lyhyt, noin elokuvan verran. Istuimme kaikki mukavasti vieretysten ja ymmärsimme miksi lapset yleensä kannattaa sijoittaa kahden aikuisen väliin. Kaikilla oli mukavasti tilaa kuorsata viimeisen tunnin ajan lennosta. Billund ei taas näyttänyt kovinkaan erilaiselta kuin Suomessa, pienempi kuin Helsinki-Vantaa ja isompi kuin Kemin kenttä. Etsimme matkalaukkumme, ulko-oven ja oppaan joka ohjasi meidät bussiin. Hämmennyksissäni kuulin kuskin kysyvän "Legoland?" ja vastasin yes, jonka vuoksi sitten Hotel Legolandissa saimme etsiä Lalandian matkustajien joukosta omia laukkujamme. Hotellin edessä meitä tervehti kellotapuliin kiivenneitä Lego-hahmoja, liehuvia Lego-lippuja ja lohikäärme Olli, joka on Hotel Legolandin tunnuseläin. 

Me saavuimme hotelliin jo aamulla mutta huoneet vapautuivat vasta kolmelta, joten matkalaukut iskettiin ensitöikseen varastoon josta ne sitten myöhemmin haettiin check-inin yhteydessä. Väsynyt konkkaronkkamme lipui jännittyneenä hotellin aulasta kohti Legolandia ottamaan selvää, mikä se tosiasiassa onkaan. Pienehköltä tuntuva puisto pikkupikkurakennuspalikoineen saa helposti aikuiset ajattelemaan ylihintaista rahastuskonetta jossa lapset onneksi kuitenkin viihtyvät. Näinhän se on monissa puistoissa ja tapahtuma-alueilla. Lapset innostuvat vähästä, jolloin myös tarjonta on mahdollisesti vähäistä. Legoland täyttää tänä vuonna myös 50 vuotta, joten on loogista ajatella, että ikä näkyy puistossakin. 

Huonevarustelu

Huoneita on monenkokoisia, mutta yleisin lienee kahden lapsen ja kahden aikuisen yhdistelmä. Huoneet itsessään on hyvin varusteltuja, huoneesta löytyi tyhjä minibaari jonka sai täyttää haluamallaan tavalla. Lisäksi huoneessa oli vedenkeitin, sillä Tanskassa vettä voi juoda hanasta aivan kuten Suomessakin, kaakaota ja kahvitarpeet sekä pieni teevalikoima. Huoneessa oli myös WC, suihku ja hiustenkuivaaja, silitysrauta sekä sisäänrakennettu lauta joka löytyi pienestä laatikosta minibaarin alta. Huoneeseen oli myös kannettu laatikollinen erilaisia legoja, joilla lapset voivat leikkiä sekä televisio, jonka ohjelmatarjonta oli pääasiassa piirrettyjä. Ensimmäinen kanava oli Lego TV, sen lisäksi näkyi muun muassa myös Disney, National Geographic ja Discovery. Vasta pidemmälle selattuna löytyi aikuisempia kanavia, mutta niitä emme pahemmin jaksaneet katsella, sillä vietimme huoneessa vähemmän aikaa. Television alla oli pöytä jota pääasiassa lapsi käytti Lego-rakenteluun, minä sain kirjoittaa postikorttini toisen jakkaran päällä. Ilmastointia ei huoneesta löytynyt, mutta kunhan löysimme ikkunan turvaketjun lapsilukon, saimme ikkunan työnnettyä auki ja hyttysverkon vedettyä sen eteen. Pidimmekin ikkunaa auki aina hereilläollessamme sillä ilma muuttui herkästi tunkkaiseksi pitkäaikaisen oleskelun myötä.

Lasta odotti yläsängyllä oma Lego-sarjakuva, väritys- ja puuhakirja sekä Elves Lego-sarjan minipakkaus. Patjat olivat jämäköitä ja hyviä nukkua sekä peitot ja tyynyt muhkeita ja lämpimiä, miltei liiankin kanssa mutta sen ymmärtää hyvin sillä Tanskan kesä ei ole yhtä lämmin kuin Suomessa, vaikka ovatkin varsin etelässä meistä katsoen.

Hotellin tarjonta

Hotel Legoland on ensisijaisesti lasten hotelli. Sen ovilla soi Legoelokuvien eri soundtrack-kappaleita ja ovesta sisään kävelleitä tervehtii valtava legorakennelma Ollista, vielä ulkokoristeluja suurempi, joka on kaiken lisäksi näköalatorni lapsille. Jokaisella seinällä, ikkunalla ja lokerossa piilottelee eri Lego-hahmoja ja rakennuspaikkoja on useita. Vessat on merkattu pienemmillä rakennetuilla lohikäärmeillä ja aulassa makaa suuri paloauto, jossa pyörii Lego-sarjoja keltaisten Lego-sohvien edessä. Aulasta löytyy myös pieni Lego-kauppa josta voi ostaa huoneisiin myös pientä purtavaa. Lapset juoksevat hotellissa ristiin rastiin, kiljuvat riemusta ja makaavat estoitta lattioilla, eikä kukaan tunnu siitä harmistuvan. Jokainen käytävillä kulkeva pitää silmällä naperoita, hymyilee ja juttelee vaikka kielimuureja on monta niin iästä kuin äidinkielestäkin johtuen. 

Hotel Legoland on puistosta erillinen rakennelma, vaikka se yhdistyykin puistoon kävelysillan kautta. Hotellissa on useita eri teemahuoneita sekä konferenssitiloja, kaikki täynnä Legoja ja Lego-hahmoja.  Hotellissa toimii kaksikin ravintolasalia, voit valita piraatti- tai buffetaamiaisen sekä syödä iltaisin joko buffetissa tai nautiskella gourmet-tarjoilua. Pöytävaraus tarvitaan kaikkiin ruokailuihin, joten niiden suhteen on hyvä olla ajoissa liikenteessä. Hotelli tarjoaa myös jokaiselle majoittujalle oman huoneluottokortin, jonka veloitukset maksetaan poistuttaessa ja tuolloin voi kassalle antaa kaikki jäljelle jääneet käteiset vaikka toisaalta melkolailla kaikissa maksupisteissä voi maksaa niin debitillä kuin luotollakin. Käteinen jäi näin meidän osaltamme turhaksi ja sitä saimme käyttää ahkerasti ennen lähtöä. Vastaanottoaulan rinnalla toimii pieni kauppa jossa on tarjolla myös juomia sekä karkkihylly, vähän sivummalta löytyy muutama tietokone ja päivän rakennuskilpailun osallistujahylly. Olimme julkeasti aikuisetkin ehdolla kilpailuun mutta luulen että tässä hotellissa on vaikea voittaa jos on yli kaksikymppinen. 

Hotellissa on myös pelihuone josta löytyy Nintendon konsolipelejä, pari jalkapallopelipöytää sekä biljardipöytä. Tupakoitsijat on ajettu kauas ulkotiloihin, mutta niitä ei tainnut muutenkaan kovinkaan usein bongata. Hotellin aulassa on myös postilaatikko ja postimerkkejä saa ostettua aulan tiskiltä, myös päivittäisten palkintojen lunastus tapahtuu aulan tiskiltä.

Lisäksi Legon uusimman innovaation, Lego Housen esittelypiste on suuren Olli-lohikäärmeen ja elokuvabussin välissä. Lego House on täynnä Lego-tiedettä ja ehdottomasti vierailun arvoinen, mutta se paketti onkin sitten oma postauksensa, sinne kävelee patsaspuiston kautta jokea pitkin tai suoremmin Billundin katuja pitkin, matkaa on noin kilometri. Hotellin toiselta puolelta taas, jälleen pienen kävelyn päästä, löytyy Lalandia joka on yleinen ruoka-, urheilu-, vesipuisto- ja viihdekeskus mutta siitäkin kerron myöhemmin. Lalandiasta löytyy lähin supermarketti, mikäli majoittuu Hotel Legolandiaan.

Tanska lomakohteena

Tanska on suomalaisille tuttu maa, siellä on huitoneet niin Pieni Merenneito, Hamlet kuin Viikingitkin, modernissa maassa viuhtoo taas tuulivoimalat unikkopeltojen yllä. Tanskaa kutsutaan pannukakuksi, sillä sen korkein kohta on noin kymmenes siitä, mihin matalaksi haukutussa Suomessa tunturit yltävät, mutta ei se pelkkää tasankoa ole. Vähänkin jos lähtee ajelemaan, löytää pieniä ja suuria kyliä, mäkiä ja paljon maataloutta. Popcorn-peltoja (kuten matkaoppaamme osasi lapsille ohjeistaa) riittää silmänkantamattomiin ja jouluisin Suomessa nautitaan usein tanskalaista kinkkua. Puusto on pääasiassa lehtipuuta ja lehtipuumetsään ei tarvitse kuin katsoa, kun jo tietää mistä tanskalainen satumaailma on saanut alkunsa. 

Siinä missä suomalainen haukkuu kesäänsä, tanskalaisilla on enemmän sanottavaa sillä Tanskan kesä on keskimäärin kymmenen asteen lämpötiloissa, pienellä sateella ja tuulella varustettuna. Se ei kuitenkaan ole suoranaisesti kylmä maa, vaikka onkin takeista pitävälle ihanteellinen. Tanskassa pärjää myös hyvin jos pitää oluesta ja grillatusta ruoasta, sillä etnisiä ravintoloita ei niinkään löytynyt. Sen sijaan italialainen, grilli- ja makkarakeittiö loisti kaikissa ruokapaikoissa, joissa kävimme. Neljä päivää entrecotea saikin minun kehoni ympättyä niin iloisesti suolalla, että kotiin palatessa piti sulatella pari päivää ennen kuin keho toipui turvotuksesta. Maassa juodaan myös paljon olutta, viiniä ja kuohuvaa jonka vuoksi tällainen lonkerosiideri-ihminen kuten minä jouduin tekemään töitä löytääkseni sen yhden Somersbyn päärynän läheisestä supermarketista. 

Palvelut Tanskassa ja etenkin Billundissa ovat myös hillitymmin auki kuin Suomessa, kaupat ja liikkeet avautuvat myöhemmin ja sulkeutuvat aiemmin. Jokaiselle viikonpäivälle voi olla erilaiset aukioloajat, joten niihin kannattaa tutustua etukäteen kun suunnittelee menoja. 

INTROVERTTIVINKKI! Suunnittele matkasi vaikka juuri Juhannuksen alle, niin vältät sesonkiajan lisäksi myös ihmispaljoudet ja jonot.